Tres pobles i un convent

 

PER QUÈ TRES POBLES I UN CONVENT?
 
A la Segarra, aquesta comarca interior tan desconeguda  malgrat la seva història,  té el seu emplaçament el Convent de SantRamon, denominat, per la seva grandesa, com l’Escorial de la Segarra.
 
La seva història està fortament lligada a tres pobles. Portell, poble natal del Sant, La Manresana, fins 1940 municipi independent i Mont-ros, avui abandonat on tan sols s’hi poden trobar les seves runes.
 
El paisatge que ens envolta és el típic d’una terra seca i pedregosa però no mancada de bellesa. És la noia de Catalunya, a la primavera els sembrats  vesteixen de verd  els seus ondulants contorns i les ruelles l’adornen amb els seus tocs vermells. A l’estiu es deixa engalanar amb espigues d’or i l’ocre dels rostolls li dona un aspecte seriós, madur. Els petits boscos de roure i alzines adornen ara el seu vestit mentre espera, que arribada la tardor, les relles acaronin el seu cos i dibuixin sobre ella nous solcs d’esperança en la llavor plantada. Arribat l’hivern es reclou sota la boira i deixa que el seu cos s’emblanquini de gebre o es quedi cobert per un mantell de neu.
 
En aquest entorn, el Convent aixeca la seva imatge. Des de que es va obrir l’eix transversal tots els seus usuaris queden sorpresos al veure la seva silueta retallada a l’horitzó i els hi crida l’atenció la cúpula del Santuari. Així podem també denominar al Convent donat que l’edifici compleix les dues funcions. Convent per ser la seu d’una comunitat Mercedària i centre de formació de nous membres d’aquest Orde, el de la Mercè, tan desconegut per molts i tan apreciat pels que el coneixen. Santuari per ser el lloc de pregària i adoració de Sant Ramon Nonat.
 
Els tres pobles, Portell, Manresana i Mont-ros han intervingut de forma  notòria en el desenvolupa- ment del Convent.
 
Aquesta és la seva historia.
 
Santuari de Sant Ramon, anys viutantaNº de pàgines:
Preu:
 
 
Podeu adquirir-lo:

LLIBRERIA ETCÈTERA
C/Llull, 203 Barcelona
Telefon 93 309 34 36
consulta@etc-llibres.com
 
ATZAVARA GRUP
C/Escorial, 94 Barcelona
Telefon 932 84 43 22
 
LLIBRERIA i PAPERERIA UNIVERSITAT
C/ General Guell, 6 Cervera

AUTOSERVEI VEJERAvda. Santuari, 1 Sant Ramon

SANTUARI DE SANT RAMON

AIRAM EDICIONS  airamedicions@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada